Информационен ден  за представяне на новите възможности за финансиране на научноизследователски проекти и подпомагане на научната дейност в Стопанска академия


На 11 февруари 2021 г.  се проведе Информационен ден  за представяне на новите възможности за финансиране на научноизследователски проекти и подпомагане на научната дейност в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов. В проведеното в онлайн среда събитие взеха участие 57 представители от академичната общност в Стопанска академия, сред които ресорният Заместник-ректор "Научноизследователска дейност и развитие на кадрите" – проф. д-р Поля Ангелова, Директорът на Института за научни изследвания – доц. д-р Любомир Иванов, Научните секретари на катедрите, членовете на Академичната експертна комисия, преподаватели, изследователи и докторанти.  В рамките на събитието Директорът на Института за научни изследвания  – доц. д-р Любомир Иванов запозна присъстващите членове на академичния състав с промените и актуализациите във Вътрешните правила за условията и реда за оценка, планиране, разпределение и разходване на финансови средства, предоставяни от държавния бюджет и Стопанска академия „Д. А. Ценов“ за научноизследователска дейност за 2021 г.
    В контекста на провежданата от СА политика в областта на научноизследователската дейност, приоритетните области за научни изследвания през 2021 г. са както следва: „Пазари, управление и иновации в икономиката на знанието“; „Финансова стабилност, икономически политики,  регулации и устойчиво развитие“ и „Глобализация, конкурентоспособност и сътрудничество за интелигентен растеж“. Участието на студенти и докторанти в научноизследователските проекти остава утвърден хоризонтален принцип. 
    Съществен акцент в презентацията на Кампания 2021 са промените по отношение предоставяната финансова подкрепа. В представянето на спецификата на организация и провеждане на кампанията се постави акцент върху разпределението на средствата от държавната субсидия, които се насочват към следните групи проекти: екипни и/или индивидуални проекти за научни изследвания в областите на науката, в които Академията подготвя студенти и докторанти; проекти за частично финансиране на научни форуми; допълнителна финансова подкрепа към текущи научни проекти, финансирани от национални или международни научни организации; подкрепа на специализирани публикации в реферирани издания и издания с импакт фактор и импакт ранг, както и финансиране издаването на научни трудове.
    Аудиторията се запозна с промените в логиката на организацията по провеждане на конкурса за научноизследователски проекти, критериите за оценка на проектните предложения и тяхното класиране. Доц. Иванов разясни промените в сроковете за кандидатстване и отчитане на проектните предложения, в системата от критериите за оценка на проектните предложения, както и при формирането на крайната оценка за всяко постъпило предложение. В рамките на Информационния ден се акцентира и върху процеса по планиране на разходите за реализиране на проектното предложение.